Aflossingsvrije hypotheken

De aflossingsvrije hypotheek.

De aflossingsvrije hypotheek was een populaire hypotheekvorm waarbij er in principe niet wordt afgelost. Er wordt dus alleen hypotheekrente betaald. Het grote voordeel van een aflossingsvrije hypotheek is dat de maandelijkse lasten relatief laag blijven. Hierdoor is het voor meer consumenten mogelijk om een huis te kopen of om een duurder huis te kopen. Ook komt het regelmatig voor dat een deel van de hypotheek aflossingsvrij wordt afgesloten om de maandelijkse lasten te verlagen.
Wordt er dan helemaal niet afgelost bij een aflossingsvrije hypotheek? In principe niet, de aflossing vindt eigenlijk pas plaats bij de verkoop van de woning. Veel consumenten hopen op deze wijze toch te kunnen profiteren van stijgende huizenprijzen.
Zoals gezegd de aflossingsvrije hypotheek was in het verleden een een zeer populaire hypotheek en werd dan ook door bijna alle hypotheekverstrekkers aangeboden. Door de nieuwe hypotheekregels is het bjna niet meer mogelijk om nog een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten. Wij hebben in het verleden een aantal aflossingsvrije hypotheken met elkaar vergeleken en om u te helpen bij het kiezen van de beste en goedkoopste aflossingsvrije hypotheek hebben we daar toen ook een aantal handige tips opgesteld. Doe hier uw voordeel mee.

hypotheek berekenenAflossingsvrije Hypotheek Tips.

 • Vraag meerder offertes op.
  Juist bij aflossingsvrije hypotheken is het belangrijk om meerdere offertes op te vragen. Er zijn namelijk zoveel aanbieders en de verschillen kunnen zo groot zijn dat u een dief van uw eigen portemonnee bent als u dit niet doet. Vergeet niet dat 1% renteverschil bij een aflossingsvrije hypotheek van 250.000 euro u al gauw bruto zo'n 2500 Euro extra kost per jaar. Het opvragen van een offerte is erg eenvoudig, bijna alle aanbieders zijn wel te bereiken via het internet en bijna alle hypotheekverstrekkers nodigen u ook uit om een offerte te laten doen. Maak hier dus gebruik van, behalve dat het u direct al veel geld kan schelen, maakt het u bekender met de huidige hypotheekmarkt en weet u beter wat er allemaal te koop is.
 • Vraag verschillende hypotheekoffertes op.
  Wij hopen dat u zich inmiddels al heeft laten overtuigen om meerdere offertes op te vragen, maar het is ook belangrijk om verschillende offertes op te vragen bij echt verschillende hypotheekverstrekkers. Probeer een offerte mix te maken van grote en kleine banken en van grote en kleine verzekeraars of andere hypotheekverstrekkers. Op deze wijze krijgt u ook echt verschillende offertes. Verder staat u met deze informatie ook sterker al u bij uw eigen huisbank of kredietverstrekker ook een offerte opvraagt. U weet dan namelijk wat er te koop is.
 • Waardestijging/ waardedaling.
  Een belangrijk kenmerk van de aflossingsvrije hypotheek is dat er niet afgelost wordt. Dit houdt wel in dat als u uiteindelijk uw huis wilt verkopen, de waarde van uw huis hoger moet liggen dan uw hypotheekschuld. Als dit niet het geval is zou u theoretisch met een schuld kunnen achterblijven. De trend uit het verleden laat zien dat de huizenprijzen gemiddeld genomen steeds stijgen, maar dit is natuurlijk nog geen garantie voor de toekomst. Verder blijkt er ook dat de huizenprijzen in zogenaamde tijden dat het minder gaat ook (tijdelijk) kunnen dalen. Een verplichte verkoop zou dan vervelende gevolgen kunnen hebben. We noemen dit niet om u af te schrikken. Dit geldt namelijk  deels ook bij andere hypotheekvormen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Besluit u na het afsluiten van de aflossingsvrije toch nog de behoefte hebben om toch af te lossen zijn er hier altijd nog mogelijkheden voor, denk bijvoorbeeld aan een product als banksparen.
 • Fiscale renteaftrek.
  Het is in Nederland nog toegestaan om gedurende maximaal 30 de betaalde hypotheekrente fiscaal af te trekken van de belasting. Aangezien een aflossingsvrije hypotheek geen einddatum kent kunnen na deze periode de kosten dus aardig oplopen. Hoogstwaarschijnlijk is inmiddels uw huis ook in waarde gestegen en heeft de inflatie zijn werk gedaan waardoor de hypotheekkosten sowieso al lager zijn dan in de aanvangsperiode van de looptijd. Toch is het wel iets om rekening mee te houden als u besluit te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek.
 • Maximale hypotheek.
  Veel consumenten kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek omdat dit hun in staat stelt om een hoger bedrag te lenen. Dit kan soms ook de enige mogelijkheid zijn om een bepaald huis te kunnen kopen. Let echter wel op bij het bepalen van uw maximale hypotheek. Ga er niet alleen uit van wat een bank u maximaal wilt lenen, maar bepaal ook voor uzelf of dit verantwoord is. Banken en verzekeraars stellen gelukkig zelf ook steeds meer gedragsregels op over verantwoord lenen, maar uiteindelijk blijft het toch uw eigen verantwoording. U kunt zelf het beste bepalen wat u ieder maand kunt missen en wat u niet kunt missen.
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.