Annuiteiten hypotheken

De annuiteiten hypotheek.

Na de gewijzigde hypotheekregels is de annuiteitenhypotheek weer helemaal terug. Het belangrijkste kenmerk van de annuiteïtenhypotheek is dat de bruto maandelijkse lasten gedurende de gehele looptijd gelijk blijven, maar dat de samenstelling van deze lasten veranderen. De bruto maandelijkse lasten zijn namelijk opgebouwd uit een deel rente en een deel aflossing. Bij de annuiteitenhypotheek is in het begin van de looptijd het rente deel relatief hoog en naarmate de looptijd vordert, wordt het aflossingdeel van de hypotheekschuld groter.
Het grote voordeel hiervan is dat, door de hypotheekrente aftrek, de maandelijkse lasten in het begin van de looptijd relatief laag zullen zijn en naarmate de looptijd vordert zullen de lasten toenemen. Het idee hierachter is dat eventuele salarisstijgingen en geldontwaarding de toenemende lasten compenseren. Andere kenmerken van de annuiteiten hypotheek zijn dat de hypotheekschuld volledig wordt afgelost en dat de hypotheek een vaste einddatum heeft.
Eigenlijk is een annuiteiten hypotheek een klassieke hypotheekvorm die een tijdje wat minder populair is geweest, maar na de ingang van de nieuwe hypotheekregels weer helemaal terug is. Door de nieuwe hypotheekregels kunt u namelijk voor nieuwe hypotheken alleen nog maar gebruik maken van het voordeel van hypotheekrenteaftrek als de hypotheek volledig en volgens een annuitair schema wordt afgelost. De annuiteiten hypotheek is nagenoeg de enige hypotheekvorm die aan deze eis voldoet. Sinds 1 januari 2013 hebben alle banken en andere hypotheekverstrekkers dus weer hun "oude" annuiteitenhypotheek uit de kast gehaald of hebben besloten om een geheel nieuwe annuiteiten hypotheek te gaan verkopen. Nadat het aantal aanbieders voor een annuiteitehypotheek dus aardig gedaald was kunt u op dit moment weer bij bijna alle hypotheekverstrekkers een annuiteitenhypotheek afsluiten.
Wij hebben een groot aantal annuiteiten hypotheken met elkaar vergeleken. Hieruit blijkt dat er grote verschillen bestaan tussen de verschillende annuiteitenhypotheken. De tips die hieruit zijn voortgekomen tonen we hieronder. Lees ze eens door en doe er uw voordeel mee als u overweegt om een annuiteitenhypotheek te gaat afsluiten of oversluiten.

hypotheek berekenenAnnuiteitenhypotheek Tips.

 • Hoe voordelig is een annuiteitenhypotheek voor u.
  De voordelen van een annuiteitenhypotheek zijn onder andere de lage netto lasten in het begin van de looptijd, maar deze stijgen wel gedurende de looptijd. Is dit voor u gunstig of misschien juist weer niet.
  Voor consumenten die in het begin van de looptijd niet veel willen of kunnen besteden aan hypotheeklasten, maar inspelen op gunstige vooruitzichten als salarisstijgingen of andere financiële verwachtingen kan een annuiteitenhypotheek een goede keuze zijn. Door de lage netto hypotheeklasten kunt u een hogere hypotheek afsluiten.
 • Vraag meerdere hypotheekoffertes op.
  Zoals ons eigen onderzoek al aantoonde zult u merken dat als u meerdere offertes opvraagt u veel verschillen zult tegenkomen en dus ook veel geld kunt besparen. Het opvragen van een offerte is tegenwoordig zeer eenvoudig 'online' te doen en is geheel gratis en vrijblijvend.
  Zorg er ook voor dat u echt verschillende offertes opvraagt. Hiermee bedoelen wij dat u niet alleen bij de 'grote' banken of verzekeraars een offerte doet, maar vraag ook eens offertes bij de kleinere misschien onbekendere hypotheekverstrekkers. U zult merken dat er grote verschillen kunnen ontstaan tussen deze verschillende offertes en het zal u straks veel geld kunnen besparen.
 • Vergelijk annuiteitenhypotheek offertes.
  Als u de moeite heeft genomen om meerdere offertes op te vragen heeft u nu ook de kans om deze eens rustig naast elkaar te leggen en met elkaar te vergelijken. U zult zien dat er grote verschillen kunnen ontstaan in zowel bruto als netto lasten.
  Let bij het vergelijken van rentes niet alleen op de aangeboden hypotheekrente, maar let eerder op effectieve rente. De effectieve rente staat voor de werkelijk te betalen rente hier zitten namelijk ook nog andere kosten in verwerkt zoals afsluitkosten en provisies.
 • Denk aan de toekomst.
  Het verleidelijke van een annuiteitenhypotheek is dat u vaak de mogelijkheid krijgt om een hoger bedrag te lenen dan u bij andere hypotheekvormen zou kunnen lenen. Dit kan zowel een voordeel als een nadeel zijn. U bent uiteindelijk wel degene die gedurende een lange periode de kosten voor de hypotheek zal moeten ophoesten.
  Een annuiteitenhypotheek heeft geen ingebouwde veiligheid tegen renteverhogingen. Als de rente dus tussentijds stijgt, kunnen uw lasten ook kunnen stijgen. Kijk daarom bij het afsluiten van een annuiteitenhypotheek niet alleen naar uw huidige situatie maar denk ook aan de toekomst. Hoe groot is de kans op salarisstijgingen? Is er een kinderwens? Wilt u of eventueel uw partner in de toekomst minder gaan werken, of zijn er nog andere zaken waar u in de toekomst rekening mee moet houden en die van invloed kunnen zijn op uw financiële situatie. Zet deze zaken eens rustig op een rijtje en probeer eens een aantal jaren vooruit te denken.
 • Waak voor koppelverkoop.
  Een aantal hypotheekverstrekkers biedt annuiteiten hypotheken aan tegen extra gunstige voorwaarden, maar verplichten u vervolgens om hier een dure verzekering bij af te sluiten. Wij noemen dit ook wel koppelverkoop. Door deze extra verzekering valt het voordeel weg en betaalt u uiteindelijk dus nog te veel. Let er bij het afsluiten van een hypotheek dus op dat u geen dure extra producten moet afsluiten die uw voordeel weer ongedaan maken.

Annuiteiten hypotheek berekenen.

Wilt u meer informatie over de annuiteitenhypotheek ontvangen of wilt u eens berekenen hoe hoog de maximale annuiteitenhypotheek is die u kunt afsluiten? Vul dan dit formulier in en laat u vrijblijvend voorlichten door een onafhankelijke hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in annuiteitenhypotheken.

 

Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.