Banksparen voor hypotheek

Banksparen

Banksparen, ook wel hypotheeksparen of pensioensparen genoemd, biedt de mogelijkheid om in Nederland bij een bank, onder fiscaal gunstige omstandigheden, te sparen voor de aflossing van de hypotheek of te sparen voor pensioen.
Voorheen, in de wetgeving van voor 2008, was dit uitsluitend mogelijk bij verzekeraars.
Er bestaan dus vooralsnog 2 vormen van banksparen namelijk ten behoeve van pensioen of hypotheek. Hier gaan we voornamelijk in op banksparen ten behoeve van aflossing eigen woning, ook wel hypotheeksparen genoemd.
Hoe werkt dat banksparen ten behoeve van aflossing van de eigenwoning schuld nou?
Via deze methode kunnen woningeigenaren op een geblokkeerde spaarrekening fiscaal aantrekkelijk geld inleggen voor de aflossing van hun hypotheek. Als u meer risico wilt lopen en wilt gokken op een hoger rendement, kunt u ook kiezen voor een geblokkeerde beleggingsrekening. Het grote voordeel van banksparen is dat u over het opgebouwde tegoed geen belasting hoeft te betalen. Dit is natuurlijk wel onder enige voorwaarden maar deze voorwaarden zijn ruim genomen zodat veel mensen met een hypotheek hiervan kunnen profiteren.
Ook de Vereniging Eigen Huis (VEH) is ervan overtuigd dat banksparen betere en goedkopere hypotheekproducten oplevert. Toch waren er begin 2008 nog niet veel banken die de mogelijkheid tot banksparen aanbieden, maar het aantal aanbieders van bankspaar producten neemt gelukkig sterk toe. Met de komst van steeds meer aanbieders van banksparen bestaan er dus ook steeds meer verschillen tussen de verschillende bankspaar regelingen. De ene bank is de andere niet en ook de verschillen in bankspaar regelingen lijken toe te nemen.
Waar kunt u nou het voordeligste banksparen? Waar kunt u banksparen met de hoogste rente of waar kunt u banksparen met het hoogste rendement? Wij hebben verschillende bankspaarrekeningen met elkaar vergeleken en aan de hand van deze vergelijking een lijstje met handige tips opgesteld. Lees ze eens rustig door en maak hier gebruik van voor u start met banksparen.

hypotheek berekenenBanksparen Tips.

 • Vraag offertes bij meerdere banken.
  Bijna alle banken die banksparen aanbieden doen dit ook via het internet. Het opvragen van een offerte of informatie over banksparen is dan ook zeer eenvoudig via het internet te doen.
  Beperkt u zichzelf niet tot het opvragen van maar een offerte bij maar 1 bank, maar vraag meerdere offertes bij meerdere aanbieders. Het aanvragen een offerte voor banksparen is gratis en geheel vrijblijvend, er zitten geen verplichtingen aan vast en aangezien we het bij banksparen vaak over langere termijnen hebben, kunnen er grote verschillen optreden.
 • Vergelijk echt verschillende offertes.
  Als u de verschillende offertes van banksparen goed wilt vergelijken moet u ook echt verschillende offertes vergelijken. Vraag dus niet alleen bij ‘uw eigen bank' een offerte, vraag ook niet alleen offertes op bij alleen de grote banken, maar combineer eens een aantal grotere bekende banken met offertes voor bankspaarrekeningen van de 'kleinere' banken. Dan heeft u namelijk ook echt iets om te vergelijken.
 • Banksparen: sparen of beleggen.
  Zoals hiervoor al genoemd zijn er twee manieren om gebruik te maken van het banksparen of hypotheeksparen voor eigen woning. Dit kan via een geblokkeerde spaarrekening maar ook via een geblokkeerde beleggingsrekening.
  Bij een geblokkeerde spaarrekening is de inleg en het rendement redelijk voorspelbaar, bij een geblokkeerde beleggingsrekening zijn de inleg en het rendement veel onzekerder. De keuze is dus aan u, wilt u meer zekerheid kies dan voor de spaarvariant, durft u meer risico te nemen kies dan voor de beleggingsvariant.
 • Eigen woning.
  Een van de eisen voor deelname aan een bankspaar regeling is dat de spaarder of belegger een eigen woning bezit. Bezit u dus geen eigen woning dan kunt u de bankspaarregeling niet gebruiken om een hypotheek mee af te lossen.
 • Eigenwoning schuld.
  Een andere eis voor deelname aan banksparen en de voordelen die de bankspaarregeling met zich meebrengt, is dat de spaarder of belegger het gehele bedrag dat is opgebouwd, gebruikt ter aflossing van de eigenwoning schuld.
 • Langdurige inleg.
  Een andere eis voor deelname aan banksparen en de voordelen die een bankspaarregeling met zich meebrengt is dat er minimaal 15 jaar achtereen wordt ingelegd. Houdt er dus rekening mee dat de inleg en het rendement voor langere periode vaststaat.
 • Eisen aan de inleg.
  Een van de eisen aan de inleg voor banksparen is dat de hoogste inleg niet hoger mag zijn dan 10 maal de laagste inleg. Dit heet de bandbreedte eis van 1:10. Bij het bepalen van het uiteindelijk te bereiken resultaat is deze eis zeker van belang.
 • Vergelijk banksparen met andere hypotheek producten.
  Bekijk eens welke voor en nadelen er zitten aan banksparen. Vergelijk deze voordelen en nadelen eens met andere hypotheekproducten en beslis vervolgens of banksparen wel het meest geschikte product is voor u. Banksparen is namelijk een hypotheekproduct dat vaak gekoppeld zal worden aan een ander hypotheek product. Is deze combinatie wel altijd voordeliger dan de traditionele hypotheek producten.
 • Maak gebruik van acties.
  Er zijn regelmatig acties en aanbiedingen van aanbieders van banksparen die hun marktaandeel in het banksparen of gekoppelde producten willen vergroten. Hierdoor zullen zij tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden en een hoge rente een gunstige bankspaarregeling aanbieden. Veel van deze acties zult u op het internet terugvinden. Maak hier gebruik van dat kunt u veel geld besparen.

Bankspaar hypotheek berekenen.

Wilt u graag eens uw maximale bankspaarhypotheek berekenen of wilt u gewoon eens meer informatie over de mogelijkheden van een banksparen hypotheek ontvangen? Laat u dan eens vrijblijvend voorlichten door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Een aantal hypotheekadviseurs kunnen u direct al online via hun eigen website verder helpen en zullen zij voor het eerste gesprek of kennismakingsgesprek ook geen kosten in rekening brengen.

Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.