Groene hypotheken

Groene hypotheek.

Een groene hypotheek is een milieuvriendelijke hypotheekvorm, waarbij de lage rente en het milieuvriendelijke aspect centraal staan. Bij een groene hypotheek wordt er namelijk een rentekorting verleend over een gemaximeerd gedeelte van de hypotheek. Deze rentekorting kan tussen de 1% en 2% van de hypotheekrente bedragen over een periode van maximaal 10 jaar.
Het financiële voordeel door deze lage rente kan dan al snel enkele duizenden euro’s bedragen. Het zogenaamde gemaximeerde deel waarover u deze rentekorting kunt krijgen bedraagt (in 2010) circa €34.000. Dit betekent dus eigenlijk dat een groene hypotheek bijna altijd in combinatie met een andere hypotheekvorm wordt afgesloten. Dit zou een duurzame hypotheek kunnen zijn maar zou ook elke andere traditionele hypotheek kunnen zijn.
Een groene hypotheek kunt u zowel afsluiten voor de bouw, koop of verbouwing van een woning.
Om echter in aanmerking te komen voor een groene hypotheek zijn er wel een aantal eisen en voorwaarden gesteld. Zo kunt u alleen in aanmerking komen voor een groene hypotheek als u een milieuvriendelijke woning bouwt, koopt of gaat verbouwen. U kunt in dat geval een groenverklaring aanvragen bij overheidsinstantie SenterNovem. Vaak wordt dit gezien als een bewerkelijke procedure.
Wanneer u echter aan de eisen voldoet en u de verklaring heeft verkregen kunt u profiteren van alle voordelen die een groene hypotheek biedt. Een andere eis die aan uw woning wordt gesteld is dat de koopsom van de woning niet hoger mag zijn dan circa €272.000 (2010).
Helaas blijken al deze eisen voor consumenten een te hoge drempel om te besluiten om te kiezen voor een groene hypotheek. Dat is jammer omdat er steeds meer woningen volgens duurzame criteria gebouwd worden en dus recht geven op een groenverklaring. De overheidsinstelling SenterNovem lijkt dit gebrek aan populariteit ook ingezien te hebben en lijkt zich te beraden op mogelijkheden om de groene hypotheek toch weer aantrekkelijk te maken voor de particuliere huizenmarkt.

Rekenvoorbeeld voordeel groene hypotheek
Groene hypotheekdeel bedraagt € 34.000,
Rente korting bedraagt 1,7%
Jaarlijkse voordeel is € 578
Totale voordeel na 10 jaar kan dan oplopen tot € 5780.-

Zo als u ziet kan een groene hypotheek u een hoop geld besparen. Het is echter wel van belang dat u kiest voor de meest gunstige groene hypotheek. Er zijn namelijk verschillende hypotheekverstrekkers die u een groene hypotheek, al dan niet in combinatie met een traditionele hypotheek, verstrekken.
De verschillen tussen deze groene hypotheekverstrekkers kunnen aanzienlijk zijn. Gelukkig zullen de meeste consumenten zich sowieso wel verdiepen in een groene hypotheek voor zij er een zullen afsluiten. Dit kunt u al eenvoudig doen door eens een aantal groene hypotheekverstrekkers met elkaar te vergelijken. U zult, behalve dat u meer inzicht krijgt in groene hypotheken, ook zien dat er grote verschillen kunnen ontstaan in hypotheekrente en hypotheekvoorwaarden. En om het voordeel van de lage rente op een groene hypotheek niet gelijk ongedaan te maken, zult u toch ook vaak moeten kijken naar de aanvullende hypotheek die u naast de groene hypotheek wilt gaan afsluiten. Let dus niet alleen op de rente en voorwaarden van de groene hypotheek maar let ook op de voorwaarden en hypotheekrente die over het hoofddeel van de hypotheek zal gelden. Kortom een groene hypotheek kan u veel geld opleveren maar vereist wel enige inspanning van uw kant.

hypotheek berekenenGroene hypotheken vergelijken.

Groene hypotheken worden ook regelmatig in een adem genoemd met duurzame en klimaat hypotheken. Er bestaan echter duidelijke verschillen tussen deze hypotheekvormen. Wij hebben deze hypotheken voor u met elkaar vergeleken en hebben een aantal belangrijke kenmerken voor u in onderstaand overzicht gezet.

Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.