Lineaire hypotheken

De Lineaire hypotheek.

De lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij de lening gelijkmatig wordt afgelost. Over de openstaande lening moet hypotheekrente betaald worden. Naarmate de looptijd verstrijkt zullen de restschuld en de te betalen rentebedragen afnemen. Dit is dan gelijk ook een van de meest belangrijke kenmerken van een lineaire hypotheek. Bij een lineaire hypotheek nemen zowel de bruto als de netto hypotheeklasten gedurende de looptijd af.
De lineaire hypotheek is ook één van de meer doorzichtige hypotheekproducten. De aflossing kan relatief eenvoudig berekend worden door het totale hypotheekbedrag te delen door de looptijd.
Voorbeeld: bij een hypotheek van € 250.000 Euro en een looptijd over 30 jaar (= 360 maanden) is de aflossing (€ 250.000 / 360 =) € 694.- per maand. Hierbij moet de rente dan nog worden opgeteld.
In Nederland is de rente die wordt betaald over een hypothecaire lening over een bepaalde periode fiscaal aftrekbaar. Door deze hypotheekrenteaftrek regeling is de lineaire hypotheek in Nederland fiscaal gezien vaak minder aantrekkelijk. Dit komt omdat naarmate er minder rente betaald hoeft te worden er ook minder hypotheekrente kan worden afgetrokken van de inkomstenbelasting. Als we echter kijken naar de totale looptijd van de hypotheek dan is de lineaire hypotheek wel één van de meest voordelige hypotheken omdat er het minste betaald wordt voor de totale lening.
Eigenlijk valt de lineaire hypotheek onder de meer klassieke hypotheekvormen en valt tegenwoordig niet meer onder de meest populaire hypotheekvormen. Toch kan een lineaire hypotheek een goede en voordelige oplossing zijn. Regelmatig wordt er nog door consumenten voor deze hypotheekvorm gekozen omdat zij bijvoorbeeld geen hypotheekrenteaftrek over de (gehele) looptijd meer hebben. Een andere reden kan zijn dat zij graag de maandlasten gedurende de looptijd willen laten afnemen, omdat zij er alvast rekening mee houden dat ze straks minder te besteden hebben en of minder willen gaan werken. Ook voor de financiering van een zakelijk pand kan de lineaire hypotheek een goede keuze zijn.
Kortom ook al is de lineaire hypotheek misschien niet meer de meest populaire hypotheekvorm er zijn nog voldoende redenen waardoor een lineaire een gunstige hypotheekvorm kan zijn. Er zijn in Nederland dan ook nog verschillende hypotheekverstrekkers die een lineaire hypotheek aanbieden.
Wij hebben een aantal lineaire hypotheken met elkaar vergeleken. Wij hebben niet alleen gekeken naar de laagste rente maar ook naar andere factoren die van invloed kunnen zijn op uw maandlasten.
Wij hebben onze conclusies verwoord in onderstaand lijstje met tips. Doet u hier uw voordeel mee en vind de beste lineaire hypotheek met de laagste lasten.

hypotheek berekenenLineaire hypotheek Tips.

 • Bepaal of de lineaire hypotheek het meest geschikt is in uw situatie.
  De eerste vraag die u zichzelf moet stellen voor u een hypotheek offerte voor een lineaire hypotheek gaat opvragen is of de lineaire hypotheek het meest geschikt in uw situatie. Voor u daarop kunt antwoorden kunt u het beste eens de voor en nadelen tegen elkaar wegstrepen en de lineaire hypotheek eens vergelijken met andere hypotheekvormen. Wij bieden u hier de mogelijkheid voor en hebben een aantal voordelen en nadelen voor u opgesomd.
 • Voordelen.
  + Afnemende hypotheekschuld.
  + Afnemende maandlasten, voordelig als u bijvoorbeeld later van plan bent om minder te gaan werken.
  + Hypotheek wordt afgelost, dus geen restschuld.
  + Laagste rentelasten, gerekend over de gehele looptijd van de hypotheek heeft u bij deze hypotheekvorm de laagste rentelasten
  + Toename bestedingsruimte.
  + Eenvoudig te vergelijken.
  + Relatief doorzichtig en duidelijk hypotheekproduct.
  + Gedeeltelijke zekerheid tegen renteverhogingen, dit door afnemende hypotheeklasten.
  + Veilige hypotheekvorm met een laag risico.
 • Nadelen.
  - Niet optimaal profijt van fiscale aftrekregelingen.
  (-) Fiscale aftrek zal in de loop van de jaren afnemen.
  (-) Belastingvoordeel zal door de afname van de hypotheekschuld en toename van eigen vermogen minder worden.
  - Relatief hoge maandlasten in begin van de looptijd. Dus vaak minder geschikt voor starters, consumenten met een laag inkomen, of mensen die verwachten nog sterk in salaris te zullen stijgen.
  - Geen rendement over het afgeloste bedrag.
 • Vraag meerdere offertes op.
  Voor het verkrijgen van de voordeligste lineaire hypotheek is het belangrijk om meerdere aanbiedingen van verschillende hypotheekverstrekkers te bekijken en om meerdere hypotheekoffertes op te vragen. Hoe meer bronnen u vergelijkt, hoe groter de kans dat u straks weet wat er allemaal te koop is en welke aanbieders de goedkoopste lineaire hypotheken aanbieden. Vergeet niet dat het opvragen van een offerte over het algemeen geheel gratis en vrijblijvend is en u straks veel geld kan besparen. Een andere tip die we u nog willen meegeven voor u verschillende hypotheekoffertes gaat opvragen is om eens offertes bij echt verschillende hypotheekaanbieders te doen. Hiermee bedoelen wij dat u niet alleen bij de zogenaamde grote banken of alleen bij verzekeraars een hypotheekofferte doet maar dit probeert te variëren. Vraag dus eens bij zowel wat grote bekende als bij misschien minder grote en bekende hypotheekverstrekkers een hypotheekofferte op. U zult grote verschillen aantreffen.
 • Vergelijk meerdere hypotheekoffertes.
  Offertes voor een lineaire hypotheek zijn vaak eenvoudiger te vergelijken dan offertes voor andere hypotheekvormen. Dit komt omdat een lineaire hypotheek een vrij doorzichtige hypotheekvorm is. De opbouw van de hypotheekkosten zijn redelijk doorzichtig en de kosten zijn redelijk eenvoudig zelf te berekenen, waardoor de hypotheekoffertes dus ook relatief eenvoudig te vergelijken zijn. Let echter bij het vergelijken wel op o.a. de rentevaste periode en natuurlijk de effectieve hypotheekrente die gerekend wordt.
 • Let op voor koppelverkoop.
  Al is de lineaire hypotheek een doorzichtig hypotheekproduct, toch kan het voorkomen dat u verplicht gesteld wordt om bij het afsluiten van een lineaire hypotheek een aanvullende verzekering af te sluiten. Deze verplichte verzekering kan het zogenaamde voordeel van deze goedkope hypotheek weer ongedaan maken. In deze gevallen kan er sprake zijn van koppelverkoop. Let er dus goed op dat u, voor u akkoord gaat met een hypotheekaanbieding, goed weet waar u voor tekent, welke gevolgen dit heeft en wat dit u straks uiteindelijk gaat kosten.

Lineaire hypotheek berekenen.

Wilt u meer informatie over de lineaire hypotheek ontvangen of wilt u eens berekenen hoe hoog de maximale lineaire hypotheek is die u kunt afsluiten? Vul dan dit formulier in en laat u vrijblijvend voorlichten door een onafhankelijke hypotheekadviseur die gespecialiseerd is in lineairehypotheken.

Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.