Hypotheeknieuws

Hypotheek moet goedkoper.

Wie in Nederland een hypotheek heeft afgesloten betaald vaak tot enkele honderden euro's teveel per maand. Dit kan veel goedkoper. Tenminste dat zeggen de consumentenbond en de Vereniging eigen Huis.
De hypotheekrente zou zeker 1% lager kunnen. Deze beweringen worden enigszins ondersteund door de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) die de banken verdenkt van prijsafspraken. De NMa stelt dat de hypotheekrente in Nederland niet gelijk loopt met de ons omringende landen. Eigenlijk zegt de NMA dat de risicopremies die de verschillende banken bovenop de basis hypotheekrente niet reƫel is en ook zeker niet conform de opslag en risicopercentages die de ons omliggende landen rekenen. Voor het NMA een reden om dit verder te gaan uitzoeken.
De consumentenbond stelt dat de rente minimaal met 1% zou kunnen dalen. De gevolgen van deze hoge rente zijn ook duidelijk. Banken verdienen met deze kunstmatige verhoging circa € 2.500.000.000 (tweeenhalf miljard) per jaar. De gemiddelde huizenbezitter betaald circa € 2300 teveel aan rente per jaar.
Helaas blijkt dat driekwart van de hypotheken nog steeds bij de vier grote banken wordt afgesloten en er niet voldoende wordt gekeken welke hypotheekverstrekker er nu werkelijk de laagste rente biedt. Dit verschijnsel verminderd de marktwerking en zorgt er voor dat een de grote banken weg kunnen komen met hoge opslagpercentages.
Of al deze beweringen ook daadwerkelijk kunnen worden aangetoond moet de toekomst nog uitwijzen, de NMA ziet in ieder geval genoeg reden voor een vervolgonderzoek. De banken zien vooralsnog geen reden om de rente aan te passen en hebben aangegeven het vervolgonderzoek van de NMa met vertrouwen tegemoet te zien.

hypotheek berekenen 
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.