Hypotheeknieuws

Inzicht in hypotheektarieven.

Consumenten moeten meer informatie kunnen krijgen over de opbouw van tarieven voor hypotheekrentes. Onlangs is dit al aangekondigd voor de tarieven bij de variabele hypotheekrente, maar dit zou eigenlijk voor alle hypotheekrentes moeten gelden. De consumentenbond heeft er daarom bij demissionair minister De Jager van Financiƫn op aangedrongen om dit aan hypotheekverstrekkers te verplichten.
De gemiddelde opslag die momenteel door de verschillende hypotheekverstrekkers wordt gerekend op de variabele hypotheekrente bedraagt ongeveer 2,5% en dit tarief is volgens de consumentenbond uitzonderlijk hoog en niet te rechtvaardigen. De oorzaak wordt deels geweten aan het gebrek aan marktwerking en tekort aan concurrentie. Als de opslag percentages van de hypotheken echter inzichtelijk gemaakt zouden worden door de verschillende banken en andere hypotheekverstrekkers dan zou dit de marktwerking versterken en waarschijnlijk ook de hypotheekrente verder laten dalen.
Ook de NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) is inmiddels een onderzoek gestart naar de Nederlandse hypothekenmarkt. Conclusies van dit onderzoek zijn nog niet bekend maar de consumentenbond vermoed dat ook zij waarschijnlijk zullen concluderen dat er te weinig concurrerende prikkels meer in de hypotheekmarkt zitten. Het inzichtelijk maken van de opslag percentages zou een mooie prikkel zijn om deze werking weer in gang te zetten.

hypotheek berekenen 
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.