Hypotheeknieuws

Variabele hypotheekrente kan beter.

Uit recent onderzoek van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) is gebleken dat consumenten niet voldoende informatie krijgen over de opbouw van de variabele hypotheekrente, terwijl de Wet op het financieel toezicht dit wel voorschrijft.
De AFM heeft een onderzoek naar de informatieverstrekking bij het afsluiten van een hypotheek met variabele hypotheekrente gestart naar aanleiding van klachten van verschillende consumenten.
Tijdens dit onderzoek is de informatieverstrekking van 11 hypotheken met een variabele rente van 8 verschillende hypotheekverstrekkers onder de loep genomen. Uit dit onderzoek is gebleken dat er onvoldoende informatie wordt gegeven over de opbouw en werking van het variabele rentepercentage en de risico's die daar voor de consument aan verbonden zijn.
Hypotheekverstrekkers dienen zich te houden aan de regels die de Wet op het financieel toezicht (Wft) voorschrijft. Deze wet schrijft voor dat consumenten voor het afsluiten van een hypotheekovereenkomst alle relevante informatie krijgen die nodig is om een adequate beoordeling en afweging te maken. Dit blijkt tijdens dit onderzoek niet het geval te zijn geweest.
Gevolg is dat het ministerie van Financiën nu zal moeten ingrijpen. Het ministerie heeft inmiddels al aangekondigd om met nadere regels te komen om transparantie van variabele rente te bevorderen.
Voorlopig is het verstandig dat u zelf, als deze informatie niet door de hypotheekverstrekker beschikbaar is gesteld, naar deze informatie te vragen.

hypotheek berekenen 
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.