Extra aflossen op hypotheek

Vuistregel extra aflossen hypotheek

Een grote groep huiseigenaren heeft in de afgelopen periode een extra aflossing gedaan op hun hypotheek en een ander deel twijfelt sterk of zij extra zullen gaan aflossen op hun hypotheekschuld. Vaak worden zaken als onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek, een lage spaarrente en de beperking van de aflossingsvrije hypotheek aangevoerd als reden voor de extra aflossing.
De vraag is natuurlijk of het verstandig is om een versnelde aflossing op uw hypotheek te doen. De keuze is geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie en er is dan ook geen voor de hand liggende vuistregel die in alle gevallen kan bepalen wat verstandig is en wat niet.
Toch hanteert een aantal financieel adviseurs de vuistregel dat het pas interessant is om extra te gaan aflossen als de klant over een deel van zijn spaargeld de vermogensrendementsheffing van 1,2 procent per jaar moet betalen. Als u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen is extra aflossen ten opzichte van sparen vaak niet veel gunstiger. Bovendien moet u door de extra aflossing mogelijk uw buffer voor mindere tijden aanspreken waardoor u kwetsbaarder wordt voor tegenvallers.
Anderen menen juist weer dat een extra aflossing op uw hypotheek, zeker als het over een aflossingsvrije hypotheek gaat, een aflossing is die niet alleen uw huidige maandlasten verlichten maar zijn doorwerking zal hebben over de hypotheeklasten voor de rest van uw leven. Een aflossingsvrije hypotheek zal zonder extra aflossingen en zonder de woning te verkopen namelijk nooit afgelost worden en zal tot in lengte van dagen voor een maandelijkse hypotheeklast zorgen. Als u erg twijfelt kunt u bij verschillende adviseurs, banken en andere hypotheekverstrekkers vaak online berekenen wat de gevolgen zijn van een extra aflossing en of extra aflossen in uw geval wel voordelig is.
Uiteindelijk hangt de keuze voor een extra aflossing dus niet alleen af van uw financiƫle situatie maar ook van uw persoonlijke voorkeur.

hypotheek berekenen 
Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.