Tweede hypotheken

De tweede hypotheek.

Een tweede hypotheek is eigenlijk een extra hypotheek op hetzelfde onderpand als de eerste hypotheek. Deze hypotheekvorm is vooral geschikt als u van plan bent om een verbouwing of achterstallig onderhoud te financieren, in deze gevallen is de hypotheekrente ook meestal fiscaal aftrekbaar. Een tweede hypotheek wordt ook wel een overwaarde hypotheek of verbouwingshypotheek genoemd en is meestal de voordeligste manier om een verbouwing te financieren. Dit omdat de te betalen hypotheekrente over het algemeen een stuk lager is dan die van een persoonlijke lening.
Bij het kiezen van een bent u vrij in zowel de keuze van de hypotheekverstrekker als van de hypotheekvorm. Vaak zullen mensen ervoor kiezen om hun tweede hypotheek af te sluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker als die van de eerste hypotheek, maar dit is helemaal niet verplicht. Sterker nog het kan zelfs veel voordeliger zijn om dit niet te doen.
Wij hebben een groot aantal tweede hypotheken en aanbieders van tweede hypotheken met elkaar vergeleken. De verschillen in bijvoorbeeld effectieve rente tussen verschillende tweede hypotheekoffertes kunnen sterk uiteen lopen. Ook u kunt tegenwoordig eenvoudig tweede hypotheken vergelijken en veel geld besparen op uw maandlasten. Om u een beetje op weg te helpen hebben wij voor u een aantal tips opgesteld. Doe hier uw voordeel mee en kies de voordeligste tweede hypotheek die het beste bij u past

hypotheek berekenenTweede hypotheek Tips.

 • Is de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar?
  Niet in alle gevallen is de hypotheekrente voor tweede hypotheken, of verbouwingshypotheken, fiscaal aftrekbaar. De hypotheekrente is alleen aftrekbaar als u aan bepaalde voorwaarden voldoet. De meest belangrijke voorwaarden zijn dat het gaat om een financiering van het hoofdverblijf en dat de gefinancierde som ook daadwerkelijk voor de woning gebruikt wordt.
 • Vraag meerdere offertes op.
  Veel mensen gaan voor een tweede hypotheek offerte eerst naar hun eigen bank. Dit is in veel gevallen ook wel een logische en goede keuze zijn. U heeft vaak al goed contact met uw bank en zij kunnen u ook vakkundig helpen. Toch is het belangrijk om ook eens verder te kijken. U weet dan zelf beter wat er op de hypotheekmarkt speelt, welke hypotheekrentes er aangeboden worden en of u straks dan niet teveel gaat betalen. Er zijn namelijk veel meer hypotheekaanbieders dan alleen uw eigen bank en als u meerder offertes op zult vragen zult u net als ons tot de conclusie komen dat er grote verschillen tussen deze hypotheekoffertes bestaan. Neem dus niet zomaar genoegen met de eerste beste hypotheekofferte en vraag meerdere hypotheekoffertes aan. Dit maakt u straks sterker bij de hypotheek onderhandelingen en kan u veel geld besparen.
 • Overwaarde aantonen.
  Als u bij het afsluiten van een de eerste hypotheek al maximaal heeft geleend, dan moet u voor een eventuele tweede hypotheek kunnen aantonen dat uw woning intussen in waarde is gestegen. Als dit het geval is dan spreken we van overwaarde. Deze overwaarde zult u moeten aantonen. Dit is mogelijk door middel van een taxatie en is in sommige gevallen zelfs mogelijk met behulp van de WOZ beschikking van de gemeente.
 • Waardestijging aantonen.
  Wilt u een tweede hypotheek afsluiten voor een investering in uw woning, maar u heeft nog geen of nog niet voldoende overwaarde op de woning, dan zult u de waardestijging na verbouwing moeten aantonen. Houdt hier rekening mee met de taxatie.
  Vaak zal een hypotheekverstrekker in dat geval ook niet het gehele bedrag in één keer uitkeren, maar zal een deel achterhouden in een zogenaamd bouwdepot. Dit bouwdepot kan dan weer aangesproken worden als u de rekeningen van de verbouwing overlegd.
 • Hogere rente?
  Vaak wordt er voor een tweede hypotheek een hogere rente gerekend dan voor een eerste hypotheek. De reden hiervan is dat de eerste hypotheekverstrekker bij een gedwongen verkoop ook de eerste rechten heeft. Uiteraard is de hoogte van de rente ook afhankelijk van het moment van afsluiten, het actuele rente tarief en hypotheekverstrekker.

Tweede hypotheek berekenen.

Wilt u meer informatie over tweede hypotheken ontvangen of wilt u misschien eens berekenen hoe hoog de maximale tweede hypotheek is die u kunt afsluiten? Vul dan dit formulier in en laat u vrijblijvend en deskundig voorlichten door een onafhankelijke hypotheekadviseur u meer kan vertellen over de mogelijkheden voor een tweede hypotheek.

Hoewel wij onze uiterste best voor het verstrekken van actuele en correcte informatie, kan het altijd voorkomen dat de informatie getoond op deze pagina inmiddels achterhaald is of informatie bevat die niet (meer) correct is. Wij kunnen echter niet verantwoordelijk worden gehouden, noch zijn aansprakelijk voor onjuiste of verouderde informatie of eventuele fouten. Zie ook onze Disclaimer.
 
Home Contact Disclaimer Privacy Bronnen en Links
© 2009 - 2010 nationale hypotheek site .nl. Voor gebruik lees Disclaimer.